Aksaray Merkez
+90 506 270 86 19
+905062708619
Aksaray / Merkez

Spina Bifida Nedir, Hastalığın Belirtileri, Nedenleri ve Tipleri Nelerdir

Spina Bifida Nedir, Hastalığın Belirtileri, Nedenleri ve Tipleri Nelerdir

Spina Bifida Hastalığın belirtileri nelerdir?

1. Omurga Açıklığı görülür

Omurga açıklığı Spina bifida okkülta, Meningosel, Myelomeningosel olmak üzere 3 şekilde görülür.

  • Spina bifida okkülta bebeğin bir yada daha fazla omurun arkasın da açıklık vardır. Sırt kapalı doğmuş olsada, içten omiriliğin sinirleri yanlış yerlerde bulunur. Bu sinir hasarı yapabilir.
  • Meningosel, bebek doğduğunda gözle görülebilen, omiriliğin çevresindeki koruyucu zarların dışarı fırlamasıdır. Sinir hasarı yoktur ve tedavisi yapılabilir.
  • Myelomeningosel, Spina bifidanin sıkıntılı belirtisidir. Bu sefer Omuriligin hem kendisi ve hemde zarlari, omur açıklığından dışarı fırlamıştır.

2. Çocuklarda dışkı ve idrar kaçırması görülür

Bacakları tutmaması, yürüme sorunları yada hidrosefali yani beyinde sinir sıvısı birikimi işaretleri görülür. Bunlara bağlı çocuk dışkı ve çişini tutamaz. Aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonu kronikleşir ve böbrek yetmezliğine kadar giden bir süreç başlar. İdrar Kaçırma ve İdrar yolu sorunları nelere neden olduğunu alttaki linkten okuyabilirsiniz.

İlgili Link: İdrar Yolu Enfeksiyonu nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

3.Yürüme bozuklukları

Daha anne karnında çocuk omirilik ve omurga bozukluğu yaşar ve bacaklara giden sinir sinirler oluşmaz. Hafif belirtisi ise bacaklarda güçsüzlük, yürürken sızlanma devamlı olur. Bunu tedavi edecek teknolojiler artık gelişmiştir.

4. Zeka Geriliği ve görme sorunları

Hidrosefali Beyinde su toplanması olduğundan dolayı, nörolojik sorunlar meydana gelir.

Spina Bifida Hastalığın Tedavisi nasıl yapılır?

Gebelik sonrası ameliyat ile bir çok hastada başarı sağlanmıştır. Hatta anne karnında bile ameliyat gerçekleştirilmiştir.

Prof. Dr. Kerem Özel ve Dr. Ali Gedikbaşı, Spina bifida’lı 2 bebeği, anne karnında iken ameliyat edildikten sonra sağlıklı şekilde doğdunu belitmiştir.

Doğum sonrası da ameliyatlarla çözüm sağlanıyor. Spina Bifidalı bebekler doğumdan sonra  ilk 24 saatte ameliyata girilirse başarı şansı yüksektir. Önemli olan geç çözümler yapmamak. Fakat burada Anne ve Babanın sabretmesi gerekmekte.

Spina bifidanin sıkıntılı tiplerinden biri olan Meningomiyelosel biraz zorlu gidip gelmeler ile tedavi uzamaktadır. Bebek sahipleri bazen gidip gelmelerden sıkılıp çocuğu kaderiyle baş başa bile bırakabilmektedir. Tedavisi tamamlanamayan çocukların ileri dönemde yatalak yada felçli olarak yaşamlarını sürdürebilir. Bu yüzden Anne ve Babanın bu hastalık sürecinin iyi bir takipçisi olması şarttır.

Spina Bifida’da İdrarının geldiğinin farkında olması için ne yapılabilir?

Mesane Pili ameliyatları başlamıştır. Mesane pili ameliyatı sonrasında hastalar artık idrarının geldiğini hissetnektedir.

Sizi Arayalım

Bizimle iletişime geçmeyi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz. Güler yüzlü ekip üyelerimizden biri sizinle iletişime geçecektir.

    X
    Sizi Arayalım